top of page

Oratorij 2017 - Dotik nebes

Letos pa je Svetoduški oratorij doživel svojo prvo okroglo obletnico. Med 23. In 29. julijem se je pred uršulinskim samostanom že deseto leto zapored zabavalo 40 animatorjev in 114 otrok.

Dogajanje se je, kot vsako leto poprej, pričelo v nedeljo, s sveto mašo in nadaljevalo pred župniščem. Za pričetek oratorijskega duha in predstavitev animatorjev sta poskrbela jež in ješ, ki sta tudi kasneje vsako jutro skrbela za veselo vzdušje. Pred odhodom domov smo se še naučili oratorijsko himno, to leto je govorila o devici Mariji.

Ponedeljek se je pričel s spontanimi igrami z žogo pred odrom, kamor sta se prav hitro pojavila jež in ješ. Sledili so bansi in himna, nato pa smo se v hišo kruha odpravili na prvi del igrice. Ta je temeljila na svetopisemskih dogodkih, kjer je bila prisotna Marija. Po igrici je otroke nagovoril duhovnik, nato pa so se otroci razdelili po katehezah, kjer so se malo bolje spoznali in imeli duhovne priprave, Sledila je malica in delavnice. Otroci so imeli možnost sodelovati v 11 delavnicah: Cocktail mix, gasilska delavnica, srednjeveška požrtija, ujemi svoje sanje, tri, štiri, zdaj: akcija!, skavtske norčije, pazi na sledi!, čudežne dlani, atletska delavnica ali oviratlon, kemikaze, lesarska delavnica in božji kelihi. Sledilo je kosilo, ki je zaradi slabega vremena potekalo v hiši kruha, prav tako velika igra. Smisel te je bilo na različnih otočkih z družabnimi igrami dobiti čim več točk med premikanjem skupin pa je veljala tiha maša. Pred odhodom domov smo še ponovili himno.

V torek zjutraj smo se spet vsi skupaj zbrali pred odrom, kjer smo peli, plesali in se igrali. Po koncu jutranjega programa in igrice so se otroci odpravili vsak v svojo katehezo in nato še na delavnice. Vse skupaj hitro mine in otroci potrebujejo kosilo. Kot vedno je velika igra takoj po kosilu, v torek so morali otroci po travniku v trojici trdno sklenjeni iskati vrecke z puzlami in jih nato nalimati na pravo mesto slike. Tista skupina, ki je imela vec puzlov prilepljenih je zmagala. Igre je bilo kmalu konec zato smo sklenili velik krog in začeli bansati do konca.

Sreda je bila namenjena orientaciji in pohodu v crngrob. Takoj ko je bilo konec jutranjega programa so se otroci skupaj z animatorji odpravili na pot. Da pa so hodili po pravi poti so morali odgovarjati na vprašanja, iskati, graditi in izvajati razno razne reči. Ko so to opravili so prišli varno v crngrob. Tam jih je že cakala malica in Vida, ki jim je na zelo zanimiv način razkazala cerkev. Po ogledu cerkve in malo prostega časa z veliko igre smo skupaj odšli nazaj proti gradu kjer smo se igrali še črnega moža in nato odšli domov.

V četrtek smo se spet zbrali pred odrom na jutranjem programu z ježema. Po igrici so bile kateheze in delavnice. Velika igra je bila ta dan zelo zanimiva. Otroci so skupaj z animatorji hodili po otočkih kjer so zbirali denar oz. lističe za napad ali obrambo svoje skupine. Ko je preteklo nekaj časa in so nabrali že nekaj materjala smo se animatorji malo pozabavali in spremenili skupine. Otroci so se morali prestaviti drugam in materjal pustiti za sabo, to smo proti koncu igre še enkrat ponovili.

Četrtek pa je bil za mnoge tudi dan ko so lahko prespali pri nas. Skupaj smo se šli razne igre in nato so nam pomagali pri pripravi kresa. Zvečer smo se v krogu zbrali okrog ognja, pekli hrenovke in sir. Peli smo razno razne pesmi in se pogovarjali. Pozno ponoci pa so otroci odšli spat v samostan.

Vsako leto priredimo petkove vodne igre, ki so se pravtako odvijajo po jutranjem programu, katehezah, delavnici in kosilu. Otroci so bili nadvse navdušeni nad igrami, saj so morali početi marsikaj. Skakali so v blato, potaplali ladice, risali z zelo dovgimi palicami.....

Po koncu velike igre so se otroci pomerili proti animatorjem. Oni so lahko vzeli kolikor balonov so lahko animatorji pa so jim jih kradli iz rok. Ko je zmankalo vodnih balončkov so se pomerili med seboj. Medtem pa nas je ze cakal gasilski tovornjak, ki nas je zalil z vodo.

Sobota se je odvijala v duhu deset letnice oratorija. Takoj zjutraj smo imeli mašo, med katero smo veselo peli in brali kar smo sami sestavili (prošnje, zahvale...).

Po maši sta nam ježa predstavila kako je bilo v teh desetih letih pri oratoriju, videli smo majice in slišali himne. Velike igre pa so bile namenjene povezavi staršev z otroci zato so tekmovali skupaj in med seboj. Morali so opraviti razno razne izive in s tem nabrati čim več točk. Ko je bil znan zmagovalec sobote in zmagovalec celega tedna so nam naši mojstri animatorji pripravili piknik, ki je bil zadnje dejanje oratorija in je trajal do večera.

Na oratoriju smo se zelo zabavali in upamo, da nas bo drugo leto še več!


bottom of page